Какво осветление да изберем за детската стая?

zappriani.bg post Какво осветление да изберем за детската стая? cover image

Осветлението, както в цялостния интериор, така и в детската стая, е едно от най-важните неща, чрез които в дългосрочен план се постига необходим комфорт за обитателите на дома. Още когато се прави интериорното разпределение на помещението, което ще бъде основното място за живот на малчуганите, трябва да се планират в детайли всички компоненти от обзавеждането и осветяването.


Подготовка в избора на правилното детско осветление


1. Какви са размерите на детската стая?

Първото важно нещо, което трябва да вземете предвид, когато започнете да избирате осветлението за детската стая на Вашето дете, е Колко е голяма стаята? Това означава не само колко квадратни метра е, но и геометрично каква форма има – правоъгълна/квадратна и колко естествена светлина влиза в стаята, а също така каква е височината от пода до тавана? Тези основни параметри са ориентир, за това какво количество изкуствена светлина трябва да създадете в интериора, чрез правилно подбраните осветителни тела.

*Studio Zappriani предлага възможност за посещение и оглед на място, вземане на размери и изчисление на необходимата осветеност за Вашият дом.

attached image


  2. Каква е възрастта на детето?

Втора стъпка в перфектната подготовка за осветяване на детската стая е времево да планирате какво осветление е необходимо на детето, през етапите на порастването му и ежедневните навици:

-          Осветление за бебета и деца до 3 години

-          Осветление за малки деца във възрастова категория детска градина

-          Осветление за деца в начален и основен училищен клас

-          Осветление за учащи тийнейджъри и юноши

Възрастовото планиране на подходящо осветление в детската стая е един сигурен начин през годините да сте максимално подготвени за висок комфорт на ежедневните потребности на Вашето дете, по време на неговите игри, учене и свободно време. 

attached image

  3.  Как ще разпределите обзавеждането в детската стая?

Третата стъпка, която следва щом до тук сте определили обемите на детската стая и времевия план за обитаване, е зонирането на обзавеждането – къде ще е леглото, къде зоната за игра и учене, място за гардероб, библиотека и други мебели за съхранение. Правилно решение е зоната за учене да бъде максимално близо до прозорците, за да осигурите повече естествена светлина на детето, като в тази зона можете да планирате оформянето на библиотеката и кът за съхранение на вещи, които не разсейват, т.е. играчките е добре да са в противоположна зона. Мястото на леглото обикновено е добре да се планира линейно успоредно по стената, като е добре да бъде сложено на вътрешна стена, която не е в близост до преминаващи тръби на ВиК. След като всичко това бъде подредено – остава да наредите необходимото осветление в детската стая.

*Studio Zappriani предлага възможност за посещение и оглед на място, вземане на размери и изчисление на необходимата осветеност за Вашият дом, и конкретна оферта с най-подходящите осветителни тела, подхождащи на интериора.

attached image

Детската стая е мястото в което децата са в свое владение, но изборът на подходящото осветление е задача на родители и възрастните, за това след като преминете през „Трите стъпки“, следва да се запознаете с различните типове осветление, които са задължителни да присъстват в това пространство.


Видове осветление за детска стая:

Централното таванно осветление зависи от височината на тавана!


      Плафони

- Обикновено детската стая е с площ между 12 и 18 квадратни метра, и ако височината на тавана е често срещаната от 230см. до 270см, то за централно осветително тяло е препоръчително да изберете Плафон - вид абажурно основно осветително тяло, което е плътно фиксирано на тавана и затворено в долната част, посредством специална бленда в цвят „Млечен опал“, която придава дифузност на осветяването.

attached image

 *Studio Zappriani изработва плафони в различни размери: от Ф10 до Ф150; с различна височина, вид текстил и цвят; с възможност за фасунга с до 6 крушки; Изработка на плафони с цвят по RAL, както и изработка на брандирани рекламни плафони, подходящи за заведения, хотели, офиси и обществени площи. Предлагаме изработване на плафони, с Ваш текстил, за да постигнем еднаквост с дамаската или завесите на Вашият интериор.

На www.zappriani.bg  можете да разгледате и поръчате от голямото разнообразие на плафонно осветление, от други марки от Европа.


       Пендели

- Ако височината на тавана е над 270см., то тогава можете да изберете детско осветително тяло, тип висящ Пендел с абажур - класическа визия за основно, висящо таванно осветление, пенделите тип абажур могат да бъдат с различен модел шапка (конус или цилиндър), размери по ширина и височина, разновидност на текстил и кабел.

attached image

*Studio Zappriani предлага богато разнообразие от възможности за избор на абажурните компоненти: вид и цвят на текстила -разполагаме с голямо разнообразие от текстил с десени, които са подходящи за момичета и момчета на различни възрасти, а също така можем да изработим абажури с Ваш текстил, или да изпишем имена или послания на плата, чрез отпечатване; избор на материал за вътрешната част – прозрачно или цветно фолио, фурнири или фолио с визия на сребро, злато или меден бронз; с възможност за осветяване в топлата гама; избор на кабел в цвят с текстилна общивка; избор на розетки и фасунги. Предлагаме и реставриране на абажури, и изработка с различна форма по задание на клиента.

На www.zappriani.bg можете да разгледате и поръчате от голямото разнообразие висящо осветление тип Пендели, от други марки от Европа.


     Луни за вграждане, външни спотове, окачен таван с интегриран LED

- Висок таван над 330см. и голяма квадратура на детската стая са предпоставка за етажиране на осветителните нива и изграждане на окачен таван, в който да се интегрират вградени осветителни луни или такива за външен монтаж, спотово осветление с насочване в комбинация на релса, да се сложи скрита LED лента и ако в центъра на тавана се спусне висящо осветително тяло, осветлението да бъде на отделни токови кръгове и с опция за димиране – това е идеален вариант на правилното осветяване на детската стая, а и на всяка голяма стая в интериора на всеки дом. 

attached image

 

    Допълващо осветление

Това осветление обикновено са Стенни аплици, настолни и работни лампи, малки нощни лампи и ако темперамента и възрастта на детето позволяват – можете да сложите подови осветителни лампиони в детската стая. По време на интериорното планиране на подредбата и зонирането на детската стая, се полага окабелената електро- инсталация и тогава се предвиждат изводи за аплици по стените във височина среден човешки ръст, или ниски такива, с функционалност на нощни лампи. Препоръчително е стенните аплици да бъдат със самостоятелен токов кръг и ключ за включване/изключване, както и с опция за димиране – защото това допълващо осветление в детската стая е много подходящо за малката възрастова група, да бъде намалявано до минимум и да се оставя през нощта, тъй като много често малките деца се страхуват да спят съвсем на тъмно.

attached image

attached image


Важно правило като цяло е, че осветлението в детската стая трябва максимално да бъде туширано, посредством абажури и дифузни бленди, а детско осветление с насочваща светлина се ползва в зоната за учене и в близост до леглото под формата на настолна лампа с огъващо подвижно рамо, за споделено четене на приказки или самостоятелно четене на книги в училищна възраст.

Ясно е, че за всяко детско осветително тяло са необходими и правилно подбраните крушки.

 *Studio Zappriani предлага разнообразен асортимент от висококачествени крушки с топла или студена светлина, различни видове LED осветление и прилежащи консумативи, можем да предложим цялостно консултиране в подбора на правилното осветление за Вашата детска стая.