Как да създадете светъл функционален уют в градината, двора или на балкона? Правила за избор на осветление за външна употреба.

zappriani.bg post Как да създадете светъл функционален уют в градината, двора или на балкона? Правила за избор на осветление за външна употреба. cover image

Външните части на един дом или имот могат да бъдат също толкова добре подчертани и организирани, колкото площите които обитаваме ежедневно вътре. Без значение дали имате къща с двор или обитавате апартамент в многофамилна кооперация – имате ли екстериорни площи – следва да ги осветите максимално добре, за да можете да ги ползвате безопасно и с удоволствие.

Осветлението традиционно има своята първа по важност функция – да свети перфектно, втората съществена характеристика е чрез него стилово да допълните визията на своя дом, и третото обединяващо качество е да изберете правилните модели с точните показатели.

Без значение какъв е дизайна – водещата характеристика, която е нужна, за да бъде едно осветително тяло удачно за монтиране на двора или в градината е да има правилния IP индекс*.

*IP (Ingress protection) е световен стандартен код, по който да се ориентирате какъв клас на устойчивост имат светлинните продукти - защита от проникване на прах, твърди частици, влага и вода. В описанието на осветлението за външна употреба е задължително да е посочен IP с двуцифрен код, като първата цифра индикира степен на защита от прах и твърди частици, а втората цифра указва степен на защита от влага и директно пръскане с вода.

Задължително IP за екстериорно осветление, изложено пряко на атмосферно влияние в двора, на фасади и в градината трябва да бъде с най-високата защита, с код IP 66, а на балкони с покрив, в зимна градина или навес на двора, където няма директна силна влага – можете да изберете модели с по-нисък IP – до 44. 


Какви по вид модели осветителни тела за външна употреба съществуват?

Както в интериора, типовете осветителни тела за външна употреба се разделят, според начина и мястото на монтаж:

 • Външно осветление за таванен хоризонтален монтаж – може да бъде максимално прибрано към тавана, тип луна, спот или плафон (от различни материали и с различни форми) или висяща лампа – тип пендел с единична крушка или полилей с няколко крушки.
 • Фасадно осветление за вертикален стенен монтаж – външното осветление за стена може да бъде с фиксиран осветителен периметър, тип статично или с насочване, тип с подвижно рамо, с опции за различен дизайн на единично осветително тяло, или релсово осветление.
 • Външно осветление за наземен самостоятелен или вграден монтаж – моделите от този тип могат да са изцяло интегрирани в алеи, паважи, декинг и зона около басейни и градина, като дизайните могат да са в различни обеми – единично осветяване или множествено линейно, посредством шини и LED ленти, прожектори, фенери, лампиони или колчета.
 • Външно осветление със сензор за движение – осветлението със сензор за движение е  удобно, практично и може да ни спести много разходи, а също така  да бъде превенция срещу потенциално посегателство над имота. Съвременните сензори за движение могат да бъдат настройвани, кога точно да се включват и за колко време. 

 

Как да планирате зоните за външно осветление в двора или на балкона?

В зависимост от големината на пространството на двора – можете да планирате отделните зони с необходимо осветление, на отделни етапи и захранващи кръгове на електрическа инсталация.

 1. Първо планирайте наземното осветяване: алеите от входа на двора до сградата - пешеходна или за автомобили. Можете да ги обградите с плътно до земята вградено осветление, под формата на луни, спотови прожектори или да сложите специална LED лента. В зависимост от ландшафта и подредбата на градината, можете да изберете да комбинирате осветителните тела от различни модели, да разположите красиви високи фенери, които придават характерен стил. 
 2. Осветление за беседки, външен навес с камина и трапезна маса –  Тези зони допускат осветяване с визия, която може да е с интериорно излъчване, да имате абажурни елементи от устойчив текстил или метал, а също и със стъклени детайли; самостоятелни или в група; има и красиви гирлянди с малки крушки – важното е осветителните тела да са с индекс на устойчивост над IP 44. Добре е да комбинирате местата на осветителните тела, за да обезпечите дейностите, които ще се случват. Съобразете да са на отделни токови кръгове и преценете в кои зони би Ви била необходима силна работна светлина, над 4000 К, и къде да сложите топла вечерна светлина, под 3000 К.
 3. Градинско осветление – зона за плаж, SPA или детски игри  – тук правилата с основните характеристики са същите, както до сега + че можете много да се развихрите стилово и да добавите самостоятелни осветяващи тела с модерен дизайн и за забава на децата.
 4. Отворен гараж, навес или работилница на двора – Функционалността тук е водеща пред визията, доста често тези зони се обезпечават напълно с LED ленти и прожектори, а за допълнително удобство се ползват подвижни фенери на дълъг кабел или мощни прожектори на батерия.
 5. Фасадно осветление – може да бъде за вертикален или хоризонтален монтаж, с насочено осветяване, в различни посоки, или с фиксиран осветителен лъч – дизайните са различни, стиловете и материалите също, но задължителен е най-висок индекс на защита IP 66.
 6. Осветяване на балкона и верандата – В случай, че живеете в апартамент и имате външни площи, можете отново да създадете приятен уют, чрез разнообразно зонирано осветяване, което може да бъде директно монтирано на таван и стена, или да бъде сезонно и захранвано с щепсел, например настолни лампи, лампиони или гирлянди
 7. Осветление сред растенията – в тези зони най-използвани са осветяващите колчета със соларни панели, които имат най-висок индекс на защита, семпла визия и добра функционалност.

 

Това са най-важните функционални характеристики в избора на осветление за Вашата градина, двор, балкон или веранда, на Вас остава да изберете в какъв стил да е тяхната визия – класически, винтидж, модерен или семпъл LED.

*Studio Zappriani предлага възможност за посещение и оглед на място, вземане на размери и изчисление на необходимата осветеност за Вашият дом и пространства, и конкретна оферта с най-подходящите осветителни тела, подхождащи на интериора или екстериора.